Kulttuuritapahtumat

Kuningasjätkä - Iin Tukkilaiskisat, Kotiseutuviikko ja Kuivaniemen Pitäjämarkkinat elävöittävät Iin kesää!

Kuningasjätkä – Iin Tukkilaiskisat

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna on kokoonnuttu perinteisesti Iin Raasakkakoskelle kisaamaan koskenlaskussa, sauvonnassa ja rullauksessa.
Tukkilaiskisojen perinteet yltävät pitkälle Iin historiassa. Raasakkakosken valjastamisen myötä kisoihin tuli tauko. Nykymuodossa on kisailtu 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Tarkoituksena on ylläpitää tukkilais- ja metsäurheilukulttuurin perinnettä.

Tukkilaiskisat on hyväksytty osaksi Suomen Elävän perinnön kansallista luetteloa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on 23.11.2017 nimennyt 52 kohdetta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon, joka pohjautuu Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksiin. Elävän perinnön kansallinen luettelo liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta Suomessa.

 

Kuivaniemen Pitäjämarkkinat

Kaksipäiväiset markkinat Kuivaniemellä heinäkuun kolmantena viikonloppuna keräävät paikalle noin 200 markkinamyyjää ja 7000 vierailijaa.
Markkinaohjelma vaihtelee vuosittain, mutta monena vuotena on kuultu suomalaisia artisteja, kisailtu leikkimielisesti, pelattu markkinabingoa ja paikalle on päässyt perinteisen lättähatun kyydillä.

 

Iin Kotiseutuviikko

Kotiseutuviikkoa vietetään kesä-heinäkuun taitteessa ja ohjelmassa on monenlaista tapahtumaa kaikenikäisille. Iin Tukkilaiskisoihin ja Kotiseutuviikon pääjuhlaan päättyvä kotiseutuviikko tuo yleensä mukanaan teatteria, musiikkia, opastettuja kierroksia ja muuta kulttuuritarjontaa.

 

Näiden kesän päätapahtumien lisäksi vuoden mittaan vapaa-aikapalvelut järjestävät erilaisia pienempiä tapahtumia kunnan alueella.

 

Lisätietoja tapahtumista:
vapaa-aikasihteeri Heini Perttula
heini.perttula(a)ii.fi, 050 3950 498