Museot

Iin Kotiseutumuseo

Oliko Iissä mammutteja? Millainen mies oli se Olhavan hourooti? Ketä ne oli ne vainolaiset? Paljonko lampaanvillaa tarvitaan villasukkiin? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin löydät vastauksen Iin kotiseutumuseosta!

Iin kotiseutumuseo sijaitsee Iin keskustassa, Kirkon ja Vanhan Haminan välissä.

Museo on avoinna säännöllisesti vain kesäisin, kesä-heinäkuussa. Kesäisin museolla järjestetään myös museon omia tapahtumia, kuten museopäivä ja kansallispukupiknik. Kesän ulkopuolella museossa järjestetään myös opastettuja kierroksia sopimuksen mukaan. Esimerkiksi keväisin ja syksyisin museolla käy vilske, kun koululaiskierrokset tuovat satoja paikallisia lapsia museoon!

Museo koostuu neljästä rakennuksesta ja näyttelystä: Vanhasta viljamakasiinista löytyy vastikään uusittu perusnäyttely, museohallista löytyy kalastus- ja maatalousnäyttely, aitassa esitellään uittoa, ja Iin Wanhan Haminan kahvilan yläkerrasta löytyy uiton majoitusrakennuksenakin toimineen Huilingin huone alkuperäisessä asussaan, sekä Vanha Hamina -teemainen huone.

Museoalueelta löytyy lisäksi museon ikioma kepparitalli ja kepparirata, jotka ovat kävijöiden vapaassa käytössä museon aukioloaikoina. Samaten alueelta löytyy Huilingin näyttämö ja kahvila Iin Wanha Hamina. Kahvilan aukioloajat, lounaslistat ja muut uutiset löydät täältä: https://www.facebook.com/kahvilawanhahamina

Museon ajankohtaiset uutiset löydät Facebookista: https://www.facebook.com/iinkotiseutumuseo/

Muita kuulumisia ja lyhyitä juttuja Iin historiasta voit lukea museon blogista: https://iinkotiseutumuseo.blogspot.com/

 

Muut Iin museot

Kuivaniemen kotiseutumuseo

Kotiseutumuseo sijaitsee vanhassa osuuskaupan talossa. Pieneen paikallismuseoon on koottuna monipuolinen kattaus vanhoja käyttöesineitä, paikallista esineistöä, taloustavaroita, työkaluja ja kalastusvälineitä.

Kuivaniemen kotiseutumuseota ylläpitää Kuivaniemen kotiseutuyhdistys. Yhdistys järjestää museon pihapiirissä muassa kunnostustalkoita ja lauluiltoja.

Osoite: Väätäjänniementie 6, 95100 Kuivaniemi

Olhavan wanha kauppa

Museokauppa sijaitsee rakennuksessa, jossa valtiopäivämies Erkki Erkinpoika Sassi (1837–1904) aloitteli kauppatoimintaa 1880-luvulla. Kauppahuone on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan tiskeineen ja jauholaareineen.

Kauppias Erkki Erkinpoika Sassin (1865–1923) laajasta valokuvakokoelmasta on koottu näyttely, joka kuvaa työntekoa ja vapaa-ajan viettoa Olhavassa 1800- ja 1900-luvun taitteessa. Lisäksi museokaupassa on myynnissä vanhoista valokuvista tehtyjä Olhava-aiheisia matkamuistoja sekä sisustus- ja lahjatavaroita.

Seuraa museokaupan menoja Facebookissa: https://www.facebook.com/wanhakauppa/

Käyntiosoite: Sassintie 42, Olhava

Valto Pernun kotimuseo

Iin Asemakylässä syntynyt Valto Kallio Pernu (1909-1986) oli Suomen viimeinen torivalokuvaaja. Valto innostui valokuvauksesta pikkupoikana, rakensi ensimmäisen kameransa 14-vuotiaana ja alkoi kuvata ihmisiä. Kuvaamisesta tuli pian ammatti, jota Valto harjoitti koko ikänsä.

Kesäisin Valto kulki polkupyörällä kuvausmatkoilla jopa Imatralla ja Petsamossa saakka. Iän karttuessa hän luopui kuluttavista kesäkiertueista ja keskitti valokuvaustoimintansa Rovaniemelle. Siellä hänet tunnettiin torikuvaaja Linssinä, joka kuvasi telttastudiossaan pikakuvia erikoislaatuisella puukameralla. Torivalokuvausvälineistö on nykyään Lapin maakuntamuseon kokoelmissa.

Vaatimattomasti elänyttä Valtoa pidettiin vähävaraisena, jopa kitsaana miehenä. Todellisuudessa hän oli varakas, ja vaurastui osakesijoittamisella. Valto testamenttasi omaisuutensa nimeään kantavalle säätiölle, joka mm. vastaa Valton suojeltujen metsien hoidosta.

Valto Pernun 1900-luvun alussa rakennettu kotitalo pihapiireineen Iin Asemakylässä on nyttemmin säätiön toimesta museoitu. Päärakennuksessa on Valton maalaamia tauluja ja hänelle kuulunutta esineistöä. Piharakennuksissa säilytetään maataloustöissä käytettyjä koneita. Pihalla on v. 2001 paljastettu taiteilija Kaija Elon suunnittelema muistokivi.

Säätiön kotisivut: https://www.valtopernu.net/index.htm